1. Vocabulary based questions

The questions in this field are asked in two forms, either to find the synonym or the antonym of the given word. These type of questions are usually very easy for a person with a good vocabulary. But, at the same time these can even be answered by someone with less proficiency in this area. The words which are asked are always mentioned in the passage itself, so one can always spot those words in the passage (they are usually highlighted in BOLD) and derive the meaning out of the context.

  1. References based questions

These questions are also relatively easy. These are usually fact based i.e. these will be asked based on something which is clearly mentioned in the passage directly, no inferences are required to be made out by the reader. All you have to do is spot the same line which is being asked in the passage.

  1. Inferences based questions

These are the questions which check your analytical ability. To answer such questions you must be able to form a linkage between the ideas expressed in the passage.

Let us try to solve a Reading Comprehension.

(Try solving the questions first on your own then compare with the solution and explanation provided)


India’s ascent to the number one position in Test rankings offers some cause for cheer given the tumult off the field, with the R.M. Lodha Committee and the Board of Control for Cricket in India still sparring over administrative reform. India’s 178-run victory over New Zealand in the second Test at Kolkata, paving the way for a series triumph, secured the lead billing. This is the fourth instance of India securing the top slot in the International Cricket Council’s rankings since it was introduced in 2003. It is significant that out of the four stints, irrespective of the time frame, three have been over the past year. For a squad evolving from the pangs of transition and with big shoes to fill, from those of Sachin Tendulkar to those of Anil Kumble, it has done remarkably well. The combined numbers of the playing XI at Kolkata were 28.54 years in age and 27.54 in the average number of Tests played — for such a young team to register dominance, under Virat Kohli’s captaincy, is no mean achievement. When India first secured the number one ranking in 2009, it was a team packed with contemporary greats, including Tendulkar, Rahul Dravid, V.V.S. Laxman, Virender Sehwag, M.S. Dhoni, Zaheer Khan and Harbhajan Singh.


  1. What is the meaning of word ascent?
  2. A step downward in a scale of gradation
  3. The act of rising or mounting upward
  4. Over all quality of people in general
  5. The order in which things are to be done


  1. Which of the following statement is correct?
  2. M. Lodha Committee has been appointed to review new cricket rules.
  3. Average age of Indian cricket team is 30 years.
  4. This is the fourth instance of India securing the top slot in the International Cricket Council’s rankings.
  5. India lost to New Zealand in the second Test at Kolkata.


  1. What is the central theme of the passage?
  2. It talks about reforms in Indian cricket.
  3. It talks about India’s victory over New Zealand.
  4. It talks about an evolution in Indian cricket.
  5. It talks about legends of Indian cricket.

Let’s analyze these questions.

Question 1.

Correct Answer: B

It is a vocabulary based question, which can directly be answered based on your vocabulary knowledge. But, even if you do not know the meaning of this word, you can spot it in the passage and derive it’s meaning based on the context mentioned in the passage, where it is clearly mentioned that Indian Cricket team recently achieved Rank 1 in the official rankings. That means the team rose to the level of rank 1.

Question 2.

Correct Answer: C

This is a Reference based question, i.e. it is fact based and it must clearly be mentioned directly in the passage. When you read the passage carefully, you will find that all the other statements barring ‘C’, talk about something else.

Question 3.

Correct Answer: C

This is an Inference based question, i.e. you have to form an opinion where you are trying to sum up all the points mentioned in the passage.

While options A,B and D have their presence in the passage, but they do not form a central theme. On the other hand option C comes closest to a theme, which is being talked about. You must remember that you have to answer an option which is closest to what is being asked.